Hva er biomagnifiseres miljøgifter?

Biomagnifiseres miljøgifter er miljøgifter som blir mer konsentrert som de beveger seg opp i næringskjeden, blir mye mer intensivert på høyere nivåer i næringskjeden enn de er mot bunnen. Flere studier har antydet at en rekke kjemikalier har en tendens til å biomagnifiseres, inkludert noen kjemikalier som tidligere ble antatt å være sikker. I tillegg til å være en trussel mot velferden til miljø, biomagnifikasjon utgjør også en risiko for mennesker, særlig folk som spiser animalske produkter.

Biomagnifikasjon er nært knyttet til begrepet bioakkumulering, som refererer til oppbygningen av et forurensende stoff i en bestemt organisme. Toksiner bioakkumulering for en rekke årsaker. De har en tendens til å være mindre vannløselig, noe som gjør det vanskeligere for organismen å spyle dem ut, og de kan knytte til fettceller, og bygge opp i vev av organismen. Bioakkumulering kan være dødelig for et enkelt dyr, men det kan også bidra til biomagnifikasjon.

I et klassisk eksempel på biomagnifikasjon, er mikroorganismer i havet utsatt for miljøgifter, og fisk som spiser dem også svelges disse forurensningene. Større fisk spiser mindre fisk, og de større fiskene blir spist av tetninger. På hvert steg på veien, blir konsentrasjonen av forurensende stadig høyere, representerer forurensning levert fra dusinvis eller hundrevis av dyr. Når en isbjørn spiser sel, vil de biomagnifiseres miljøgifter bygge opp til et helt nytt nivå i kroppen av isbjørn, forårsaker den polare å bli syk, pass på genetiske avvik til sine barn, eller dø.

Et av de store problemene med biomagnifiseres miljøgifter er at det kan være vanskelig å identifisere dem før de har nådd de høyere nivåer i næringskjeden. I isbjørn eksempelet ovenfor, kan det ta flere tiår for forurensing å manifestere i isbjørnbestanden, da er det for sent å iverksette tiltak for å redusere sin utbredelse i atmosfæren og havet. Forskere kan bestemme at biomagnifiseres forurensing gjør isbjørnen syke, men de kan ikke ta betydelige tiltak for å hindre at flere isbjørner fra å bli syk, utover å begrense distribusjonen av forurensende i håp om at det vil til slutt arbeide seg ut av næringskjeden .

Spørsmålet om biomagnifiseres miljøgifter er av spesiell interesse for offentlige instanser, fordi disse etatene må tenke om virkningen av miljøgifter ikke bare på individuelle organismer, men på næringskjeden som helhet. Hvis en kjemisk er godkjent for markedet og det senere dukker opp som en biomagnifiseres forurensende i vitenskapelig forskning, kan dette reflektere dårlig på de regulatoriske organisasjoner som er ment å beskytte miljøet.

  • I et klassisk eksempel, biomagnifiseres miljøgifter følger næringskjeden til isbjørn.