Hva er atherogenesis?

Aterogenese er en prosess som fører til dannelse av plaque som består av fettmaterialer. Disse plaketter linje arteriene, gradvis sammentrekkende dem. Hos noen pasienter kan atherogenesis føre til helsemessige komplikasjoner som følge av sine kompromittert arterier. Disse problemene kan omfatte høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer. Det finnes en rekke behandlingstilbud tilgjengelig for noen som har utviklet atheromas, den tekniske betegnelsen på fett plakk skapt av denne prosessen.

Prosessen med atherogenesis starter så tidlig som tenåringer, med dannelse av fettstriper. Fatty biffer ligge under endotelet som linjer interiør av arteriene. Over tid kan dannes avleiringer i løpet av de fete striper, gradvis forårsaker arterien for å begrense. Athersclerosis, hvor slike innskudd er helt klart til stede på arteriene, er noen ganger referert til som "tilstoppede arterier", en ganske apt beskrivelse for hva som skjer over tid som atheromas bygge opp.

Over tid kan arteriene hardner som følge av skader forårsaket av atheromas. Herding og arrdannelse begrense arteriene og også sette dem i fare for brudd og andre problemer. Pasienter kan bli identifisert som i fare for plakk ved rutinemessige helseundersøkelser i hvilke risikofaktorer som høyt blodtrykk og høyt kolesterolnivå er oppdaget av en medisinsk faglig.

Hvis en plakett brudd, setter den av en kaskade av blodpropp i et forsøk på å reparere bruddet til blodåreveggen. Dette kan føre til en fullstendig blokk, forårsaker et myokardialt infarkt, også kjent som et hjerteinfarkt. Dette kan skje flere ganger før pasienten innser hva som skjer, med hjerteproblemer presentere som brystsmerter eller rett og slett ikke å bli identifisert mens skader på hjertet og blodårene fortsetter. I tilfeller av alvorlig skade, behandlingstilbud vanligvis krever kirurgi for å takle skaden.

Den eksakte årsaken til at atheromas form er litt uklart. Diett ser ut til å spille en rolle, men å spise fet mat betyr ikke nødvendigvis at noen vil utvikle plakk. Hvilke typer fett forbrukes synes også å være viktig; fett som legger til dårlige kolesterolet tendens til å bidra til atherogenesis fordi plakk ofte inneholder kolesterol, mens fett som øker gode kolesterolet kan faktisk ha en preventiv effekt.

Den beste måten å håndtere atherogenesis er å unngå det. Spise en balansert diett, overvåking blodtrykket og kolesterolnivået, og trener alle synes å bidra til en reduksjon i risiko. Hvis denne tilstanden er identifisert, bør pasientene snakke med sine leger om behandlingstilbud; tidlig intervensjon øker sjansen for et positivt utfall.

  • Over tid kan arteriene hardner som følge av skader forårsaket av atheromas.
  • Angioplastikk kan være nødvendig å behandle athersclerosis.
  • Spise en balansert diett av protien, frukt, grønnsaker, og hele korn bidrar til å unngå atherogenesis.