Hva er en Meteor?

En meteor er den snev av lys som kan sees fra jorden da en meteoritt kommer inn i atmosfæren. Selve objekt inn i atmosfæren kalles en meteoritt, og det er vanligvis en del av en asteroide. Begrepet meteor refererer bare til bildet skapt av denne oppføringen - et sterkt lys gripende fra himmelen - ofte referert til som en fallende stjerne.

Den lyse lys av en meteor er et resultat av varme produsert av meteoritten inn i atmosfæren. Snarere enn friksjonen, blir denne varmen produsert av ram trykk: det trykk som utøves på et legeme i bevegelse gjennom et flytende medium. Dette presset varmer meteoritt og luften rundt det i en slik grad at bildet av meteoren kan sees fra jorden.

Selv om meteoritter er ofte referert til som meteorer eller meteor steiner, er denne bruken ikke teknisk korrekt. Mens de fleste meteoritter kommer fra asteroider, har det vært spekulert i at noen kan komme fra kometer og andre trolig komme fra månen eller Mars. Meteorittene oppdaget på Jorden blir ofte kategorisert som enten et fall eller en finne. Et fall er en meteoritt oppdaget etter at noen vitner meteor og ser meteoritt faller til bakken, mens et funn er en meteoritt som er funnet etter at meteoren skjedde da meteoren ikke var vitne til.

På en gitt kveld, er det mulig å se så mange som en meteor per time, og i løpet av en meteor dusj, kan denne prisen øke til så mange som hundre per time. Selv om mange meteoritter angir jordens atmosfære hver dag, de fleste er for liten til å forårsake en synlig bilde eller for å nå jordoverflaten. Selv om meteoritter treffer atmosfæren på utrolig høye hastigheter, topping 40 miles (70 km) per sekund, de vanligvis treg til bare et par hundre miles per time og nå jordens overflate med liten innvirkning. Ekstremt lyse meteorer kan kalles ildkuler eller bolides. Mens det er ulike regler om hvilken grad av lysstyrke utgjør en ildkule, er det klart at de er et imponerende syn, men sjelden å se.

  • En strime av lys skapes når en meteoritt kommer inn i jordas atmosfære.
  • En meteor og en radio teleskop.