Hva er en Airlock?

En luftsluse er et spesielt kammer som brukes til å gå inn og ut trykk miljøer, for eksempel ubåter eller romskip. Den består av to lufttette dører og et sentralt kammer i hvilket lufttrykket og andre faktorer kan reguleres etter behov. Bare en luftsluse døren er åpen til enhver tid; de andre forblir stengt inntil den første døren har blitt tettet. Dette skaper en buffersone for å opprettholde trykket og atmosfæren i det lukkede miljø. Det hindrer også trykkfallsyke, en potensielt dødelig tilstand forårsaket av raske endringer i trykk på menneskekroppen.

De tekniske fremskritt i det 19. århundre inkludert de første ubåter samt ambisiøse undervannsbyggeprosjekter som hengebruer. Arbeid på disse strukturene ble komplisert av caisson sykdom, senere kjent som trykkfallsyke. Den menneskelige kroppen ikke klarer å tilpasse seg raske endringer i ytre press; i ekstreme tilfeller kan føre til døden. Til slutt, besøkende til undervanns miljøer som dypvannsdykkere lært å ansette spesielle kamre som sakte endret ytre press, slik at kroppen å justere. Avgrensninger i denne teknologien førte til moderne luftslusen.

Med bruk av romfart i det 20. århundre, luftslusen hadde et nytt formål. Det barske miljøet i verdensrommet presenterer mange farer, inkludert stråling, ekstreme temperaturer, og en mangel på atmosfærisk trykk. Romfartøy og romstasjoner er utstyrt med luftsluser, slik at astronauter kan trygt forlate håndverket for spacewalks eller overføringer til andre biler. Før en romvandring, astronauter vil noen ganger "camp" i en luftsluse over natten. Press Miljø er langsomt redusert i løpet av denne tiden, hindre utbruddet av trykkfallsyke.

Luftsluser har andre spesialiserte bruksområder i terrestrisk miljø. "Rene rom" brukes til å produsere høyverdig elektronikk har ofte luftsluser for å holde ut støv og forurensninger. Kjemiske og radioaktive laboratorier bruker luftsluser for å hindre farlige materialer fra rømmer kontrollerte områder. Mange offentlige og private bygg har en dobbel-dør konstruksjon for velbrukte innganger. Mens ikke helt lufttette, er disse passasjene også kalt luftsluser, som de bidrar til å isolere bygningens indre miljø fra eksterne forhold.

Luftsluser er kjent for de fleste fra sine skildringer i populær skjønnlitteratur. Undersjøiske filmdrama som The Hunt for Red October og The Abyss satt spenningsfylte scener i eller rundt luftsluser. Tv-serier som Babylon 5 og Battlestar Galactica referere til en science-fiction-konseptet noen ganger kalt "avstand." Dette er en prosedyre for å drepe noen ved å kaste ham eller henne ut av en luftsluse uten en beskyttelsesdrakt. Kanskje den mest kjente luftslusen sekvens vises i filmen 2001: A Space Odyssey, der en astronaut forsøk på å legge inn et romskip som har blitt tatt over av en overløper datamaskin manuelt.

  • Astronauter må gå gjennom en luftsluse for å nå plass.