Hva er et myom?

En myom er en svulst som oftest vokser i eller ut av livmoren, og referert til av den mer kjente navn, fibroid. Disse svulstene er ikke kreft, og mange kvinner som får dem aldri vet de har dem. I noen tilfeller flere tumorer er til stede, eller en enkelt myom vokser ekstremt store i størrelse og begynner å forårsake symptomer. Det kan ikke gjentas for at fibroids kan være helt symptomfri og så små at de ville være vanskelig å diagnostisere. Andre gjør forstørre betydelig, er lett å visualisere med verktøy som ultralyd, og kan trenge behandling for å bedre fremme komfort.

Det er ikke alltid kjent hvorfor en kvinne kan utvikle fibroids. Noen mulige årsaker inkluderer rase, der det vises kvinner av afrikansk avstamning har høyere risiko for å få et myom eller mer enn én. Kvinner med andre familiemedlemmer som har disse kan også være forhøyet risiko. Å være overvektig kan øke risikoen for å utvikle en myom også.

Skulle en eller flere myom utvikle og være symptomatisk, kan folk forvente symptomer som tung menstruasjonsblødninger. Under "blødning" del av menstruasjonssyklusen flere pads per dag kan være mettet, og lengden på perioden kan være lengre, ofte over syv dager. Noen kvinner har også småblødninger mellom perioder.

Hvis fibroids er store de kan legge press på livmor og blære. Noen kvinner føler et behov for å ofte urinere eller har problemer med fullt tømme blæren eller tarmer. Andre kan føle ubehag i bekkenet, og har en følelse av konstant crampiness.

Et av de største problemene med tilstedeværelsen av et stort myom er risiko for slike kraftige blødninger at jernmangel eller anemi utvikler seg. Forekomster av kraftige blødninger og betydelig spotting bør bringes til lege oppmerksomhet. I tillegg kan fibroider som vokser utenfor livmoren være festet til den ved en liten forbindelse kalles en stilk, og hvis dette plutselig vendinger, kan ekstreme smerter utvikle seg. Folk trenger umiddelbar behandling dersom de opplever ekstrem bekkenløsning.

Noen ganger tilstedeværelsen av en eller flere større myom setter kvinner har større risiko for spontanabort og dette må tas opp gjennom fjerning av svulster. På den annen side, mange kvinner har fibroids og gjennomgå helt friske svangerskap. Tilstedeværelsen av disse vekster betyr ikke nødvendigvis at medisinsk intervensjon er nødvendig.

Massevis av kvinner som utvikler fibroids har nok ubehagelige symptomer som nødvendig behandling. I det siste, var slik behandling aggressiv, og hvis de fibroids var stor, er det nesten alltid involvert hysterektomi eller fjerning av livmor. Det er nå effektive behandlingsstrategier som er mindre invasiv. En nyere behandling metoden er å bruke bølger av lyd for å eliminere muskelknuter i en prosedyre kalt fokusert ultralyd kirurgi.

Et annet alternativ for myom behandling er å ta medisiner som kan forårsake fibroidvev å krympe. Alternativt kan kvinner velger kirurgisk fjerning av fibroids, kjent som myomectomy. For verste tilfeller, hvor fibroids forårsaker risiko for helse, kan hysterektomi fortsatt bli vurdert, som fjerning av livmoren betyr fibroids kan ikke utvikle noe mer.

  • Heavy menstruasjonsblødning og en lengre periode er tegn på en myom.
  • Laparoskopiske myomectomies kan anvendes for å fjerne noen små utvekster.
  • Bekkensmerter og kramper er vanlige symptomer på myomas.
  • Tilstedeværelsen en myom kan føre til unormal utflod.
  • Hysterektomier blir ofte utført gynekologiske operasjoner som vanligvis utføres av en gynekologisk kirurg.
  • En myom er en tumor som vokser i eller ut av uterus.