Hva er Salicylater?

Salisylater er forbindelser som finnes i mange frukter og grønnsaker. De er kjemisk beslektet med den aktive bestanddel i aspirin, og de kan brukes ved behandling av en rekke medisinske tilstander. Mennesker normalt forbruker spormengder av disse forbindelser med maten, og i noen tilfeller mennesker kan utvikle salisylat allergi eller intoleranse, hvor de reagerer på disse forbindelser når de blir utsatt for dem.

Disse forbindelsene er oppkalt etter den Salix eller selje slekt av trær, en populær kilde for salisylater. Historisk ble willow bark som brukes i te og tinkturer for folk som lider av hodepine, leddsmerter og muskelsmerter. De er også til stede i mange frukter, spesielt tørket frukt, sammen med nøtter, vin, øl og grønnsaker. Salisylater har naturlig bakteriell og soppdrepende egenskaper, noe som forklarer deres ubiquity i planter, fordi de tilbyr noen beskyttelse til plantene de er funnet i. De har også anti-inflammatorisk handlinger, noe som gjør dem av interesse for mennesker.

Noen salisylater er ansatt i behandling av hudsykdommer som akne og vorter. Kremer og andre preparater kan gnis direkte på huden for å behandle hudproblemer. Disse forbindelsene kan også tas internt for leddsmerter og betennelser, eller påføres lokalt på ledd og absorberes gjennom huden for å gi noen lettelse. I motsetning til aspirin, trenger salisylater ikke ha en tynning effekt på blodet, og de heller ikke gi kardiovaskulære fordeler, som er noe viktig å være klar over.

Folk som bruker for mange salisylater kan utvikle salicylism, en form for matforgiftning. Personer som er følsomme for salisylater kan oppleve problemer som hud utbrudd, pustevansker, kvalme og oppkast som følge av eksponering for disse stoffene. En lege kan være i stand til å diagnostisere salicylate følsomhet ved å ha en person ta trinnvis større mengder salicylate og se om han viser symptomer, og hvis en pasient ikke har vist overfølsomhet, kan det være nødvendig for ham eller henne til å gjøre kosten justeringer for å unngå matvarer som er høy i salisylater.

Noen eksempler på matvarer som kan inneholde høye nivåer av salisylater inkluderer: Nightshade grønnsaker, svisker, kirsebær, oster, iskrem, peppermints, pistasjenøtter, kaffe, mandler, bønner, spinat, druer, og mange urter. En lege kan gi pasienter med overfølsomhet med en komplett liste, og diskutere hvilke matvarer må kanskje unngås, og hvilke matvarer kan bare spises i moderate mengder. Det er også viktig å unngå hud kremer og andre skjønnhetsprodukter som inneholder salisylater; Disse forbindelser er ofte tilsatt for å redusere poser og hevelse i huden.

  • Svisker inneholder høye nivåer av salisylater.
  • Selv relatert til aspirin, trenger salisylater ikke har de samme blodfortynnende egenskaper.
  • Auberginer og tomater har høye nivåer av salisylater og kan utløse en reaksjon hos personer som er følsomme for det sammensatte.
  • Kirsebær ofte har høye salicylate nivåer.
  • Noen salisylater brukes til å behandle vorter.
  • Spinat inneholder salisylater.
  • Bondebønner inneholder salisylater.
  • Nightshade grønnsaker inneholder høye nivåer av salisylater.
  • Noen salisylater brukes til å behandle akne.