Hva er revmatisk feber?

Revmatisk feber er en alvorlig immun sykdom som påvirker ulike områder av kroppen, inkludert ledd, hjerte, hud, nervesystemet og hjernen. Revmatisk feber kan utvikles etter en alvorlig infeksjon med streptokokker bakterier, spesielt strep hals. Familie historie av sykdommen spiller også en viktig rolle i hvem som får revmatisk feber og som ikke gjør det. Mens revmatisk feber er hyppigere hos barn under 15 år, kan det oppstå i alle aldre om et alvorlig tilfelle av strep hals står ubehandlet behandlet tilsidesatt for mer enn 20 dager.

Revmatisk feber var vanlig før antibiotika, og det fortsatt forekommer hyppig i den tredje verden og fattige områder med vanskelig tilgang til helsehjelp. I USA og de fleste deler av Europa, derimot, er det blitt sjeldne. Revmatisk feber utvikler seg i omtrent tre prosent av folk som har lidd av strep hals.

Noen av de vanligste tegn på revmatisk feber inkludere en kombinasjon av leddbetennelse, feber, tretthet og kortpustethet eller brystsmerter, spesielt hvis disse symptomene kommer etter en strep hals tilstand. En rosa utslett som utvikler på armer og ben uten noen åpenbar årsak kan også være et tegn på revmatisk feber. Noen mennesker også utvikle harde klumper under huden. Ved en tett fysisk eksamen, kan leger være i stand til å oppdage unormale bilyder eller betennelse i hjerteklaffene.

Mens det er ingen kur for revmatisk feber, kan sykdommen være effektivt behandles med en dual tilnærming, som inkluderer antibiotika, for eksempel penicillin, for å kurere eventuelle rester av streptokokkinfeksjon, og ingen steroide anti-inflammatoriske medisiner for å redusere betennelse og lette plagsomme symptomer. Sengeleie er også en vanlig resept for pasienter. Pasienter som har blitt diagnostisert med revmatisk feber vanligvis må ta antibiotika gjennom hele livet for å hindre gjentakelse.

Hvis venstre ubehandlet, kan revmatisk feber føre til alvorlige komplikasjoner, inkludert arrdannelse av hjertets ventiler og selv hjertesvikt. Revmatisk feber har også vært kjent for å påvirke hjernen og forårsake tap av koordinasjon. Siden ingen klare behandlinger finnes for revmatisk feber, er forebygging viktig. Behandling av halsinfeksjoner med antibiotika er den enkleste måten å unngå senere komplikasjoner.

  • Feber, leddbetennelse, og tretthet er vanlige tegn på revmatisk feber.
  • En lege kan oppdage hjerteklaff betennelse når undersøke en pasient med revmatisk feber.
  • Riktig antibiotikabehandling kan forebygge sykdommer relatert til strep hals, for eksempel revmatisk feber.