Hva er en Bass Clarinet?

Bassklarinett er en single-reed instrument i treblås familie, og er den største klarinett. Den er laget av tre eller plast harpiks, og har en standardserie av fire oktaver. Oppfunnet på slutten attende århundre, har bassklarinett vært fast medlem av symfoniske orkestre og korps siden tidlig på 1900-tallet.

En standard bassklarinett er vanligvis laget av grenadilla, African Blackwood, eller plast harpiks. Legemet består av to rette svarte partier med metallnøkler. Ved den nedre ende en metall gausskurver opp, og på den andre ende en metall hals kurver munnstykket mot spilleren. De fleste bass klarinettister bruke en kort stand på basen eller en nakkestropp for å fordele vekten.

Fire oktaver er typisk utvalg av en bassklarinett. Det spiller i nøkkelen til konsert B-flat, en oktav lavere enn de mer vanlige sopran klarinett. Ved å bruke en skjøte tast, kan profesjonelle bassklarinetter nå en konsert B-flat litt over to oktaver under midten C, eller B-flat en i vitenskapelig banen notasjon. Musikk kaller sjelden for noe notat høyere enn B-flat 5, men en ekspert spiller kan spille mye høyere på en høy kvalitet instrument.

De fleste bassklarin bruke Boehm fingering system, som de fleste av klarinett familien. En utvidelse nøkkel og en ekstra register nøkkel er de eneste forskjellene mellom nøklene til en bassklarinett og de av en sopran klarinett. Disse tastene er bare til stede på middels og profesjonelle instrumenter.

Eksperter i musikkhistorien er usikker på nøyaktig når bassklarinett ble utviklet, men en mann som heter G. Lott oppfunnet en "basse-tube" i 1772 i Paris, Frankrike. I 1793, Heinrich Grenser opprettet en "klarinetten-bass" i Dresden, Tyskland for bruk i korps i stedet for fagott. Av 1838, en belgisk produsent som heter Adolphe Sax bygget et instrument som raskt ble standard.

En av de første komposisjoner ved hjelp av bassklarinett var Saverio Mercadante opera Emma d'Antiokia, som åpnet i 1834. Fra og med 1845 med Tannhauser, begynte komponisten Wilhelm Richard Wagner popular instrumentet gjennom hans mange operaer. Snart andre komponister, som Franz Liszt, Giuseppe Verdi, og Giacamo Puccini begynte å inkludere det i sine komposisjoner.

I det tyvende århundre, ble bassklarinett en standard medlem av hver symfoniorkester og korps. Instrumentet er også til stede i korps og jazz kombinasjoner. Selv om bassklarinetter er sjeldne i populærmusikken, Beatles omtalt dem i "Når jeg er Sixty-Four".

  • Richard Wagner populariserte bassklarinett i mange av hans operaer.