Hva er symptomene på costochondritis?

De viktigste symptomene på costochondritis er smerte og ømhet i brystet. Noen ganger smerte vil utstråle fra brystet til armer eller skuldre. Lignende forhold kan føre til flere symptomer som rødhet og hevelse. Smerte er generelt lokalisert på en side av legemet, selv om begge sider er tidvis påvirkes. Unge kvinner er ofte påvirket av costochondritis, men det kan forekomme hos både menn og kvinner.

Costochondritis er den ledende årsaken til brystsmerter hos unge voksne og ungdom, men er mest vanlig hos voksne i alderen mellom 20 og 40. Noen ganger smerte er ledsaget av hevelse og ømhet. Når dette skjer, er det kjent som Tietz syndrom. Årsakene til Tietz syndrom ikke er godt forstått, men noen undersøkelser viser at traumer til brystet eller viral sykdommer kan spille en rolle. Dette er ansett som en lik, men atskilt tilstand fordi symptomene på costochondritis er mindre variert og ofte mindre alvorlige.

I noen tilfeller kan symptomene på costochondritis kan være til stede sammen med separate plager som tarmsykdom eller leddgikt. Behandlinger kan variere. Medisiner kan brukes til å behandle eventuelle relaterte tilstander eller for å lindre smerte. Mesteparten av tiden costochondritis vil klare seg på egen hånd uten noen ekstra komplikasjoner. Når forekommer hos barn og ungdom, det vanligvis ikke oppstår og forsvinner som pasienten blir eldre.

I sjeldne tilfeller kan symptomer på costochondritis være en indikasjon på en annen helsetilstand. Brystsmerter og hevelse er ofte godartet, men de kan være tegn på hjertesykdom, kreft, og visse lungelidelser. Pasienter som opplever hevelse eller smerter i brystet området bør konsultere med en lege for å utelukke alvorlige plager. Bakterielle og soppinfeksjoner er sjeldne årsaker til costochondritis. De som bruker narkotiske stoffer kan introdusere bakterier inn i brystveggen, som fører til denne tilstanden. Pasienter som lider av fibromyalgi kan også være en økt risiko.

Smerte knyttet til denne tilstanden kan være mild til alvorlig, med ubehag vanligvis avtar over tid. De som opplever langvarige symptomer kan ha en annen tilstand også. Costochondritis kan bli feildiagnostisert som leddgikt siden symptomene er svært like.

Det er ingen reell forebyggende tiltak som kan tas for å unngå costochondritis. Unngå skade på brystet regionen samt viral sykdommer kan hjelpe, men disse er ikke de eneste årsakene. De fleste tilfeller av costochondritis har ingen kjent årsak, og derfor ingen metode for å helt unngå dem.

  • Costochondritis er betennelse i brusken mellom ribbeina og brystbenet.
  • Smerte og ømhet i brystet er de vanligste symptomene på costochondritis.
  • Selv om sjeldne, kan costochondritis være en indikasjon på en annen helsetilstand, for eksempel hjertesykdom eller visse lungelidelser.
  • Costochondritis forårsaker brystsmerter.
  • Pasienter som lider av fibromyalgi kan ha en økt risiko for costochondritis.