Hva er LDL kolesterol?

LDL refererer til lav tetthet lipoproteiner, en type molekyl protein som produseres i leveren som bærer kolesterol gjennom blod. Selv om low-density lipoprotein blir ofte kalt "dårlig" kolesterol, det har noen positive egenskaper. Det bærer aminosyrer og antioksidanter til andre celler. Imidlertid kan for mye LDL føre til en rekke betydelige helseproblemer, så de positive sidene ved dette proteinet er langt oppveies av de negative konsekvensene.

Generelt sett, når man hører begrepet kolesterol, refererer det til low-density lipoproteiner. Dette er fordi LDL kolesterol gir en jevn strøm av kolesterol i arteriene. Når reklame hevder et produkt kan redusere kolesterolet, de henviser til risikoen for høyt LDL nivåer.

De med høye nivåer av LDL kolesterol er med stor risiko for åreforkalkning eller arterie blokkering, som kan forstørre hjerte eller helt avskåret blodtilførselen til hjertet. Dette i sin tur kan føre til hjerteinfarkt, eller nødvendig kirurgi for å fjerne blokkeringer. Andre hovedårene i kroppen kan også bli blokkert, en tilstand kjent som perifer karsykdom, og krever rydding via kateterisering for å gjenopprette normal blodstrømmen til og fra hjertet.

Høyt kolesterol øker også risikoen for plutselig hjerneslag. Tilstoppede arterier kan føre til overflødig koagulering av blodet. Disse blodpropp kan deretter passere til hjernen eller lungene og forårsake blodpropp. Tilstedeværelsen av low-density lipoproteiner kan også redusere nivået av high-density lipoproteiner, kjent som "gode" kolesterolet.

Gitt den svært farlige medisinske tilstander forbundet med høye nivåer av LDL, er det fornuftig å holde ens nivåer av dette proteinet til en svært lav pris. Testing for LDL kolesterol er ganske enkel, vanligvis krever en enkel blodprøve for å måle alle kolesterolnivået i kroppen. En lege kan kreve at du fort i 12 timer før testen, men vanligvis selve testen tar bare noen få minutter.

The American Heart Association (AHA) har vedtatt følgende standarder for evaluering av sikre og usikre nivåer av LDL. Mindre enn 100 milligram per desiliter anses optimal. 100-129 anses nær optimal, mens 130-159 er borderline høy. 160-189 er høy, og noe over 190 er svært høy. Ytterligere AHA retningslinjer foreslå noen med hjertesykdom bør prøve å opprettholde en LDL på ikke mer enn 70.

Redusere LDL-kolesterolet kan være enkelt for noen. Følge en diett med lavere mettet fett og høyere fiber, pluss trener, kan noen ganger være nok til å senke kolesterolet til aksepterte nivåer. Andre, derimot, kan være nødvendig å kombinere diett og mosjon med kolesterolreduserende medikamenter. En vanlig feil er troen på at kolesterol kan senkes ved medisinering alene. Generelt, dette er ikke sant, og i alle fall de med høyt kolesterol har større risiko for hjertesykdom, så man følger en fornuftig diett og mosjon regime fornuftig i alle fall.

En annen vanlig feil folk gjør er å anta at kroppsstørrelse indikerer kolesterolnivået. Mens det er sant at overvektige mennesker har en tendens til å ha høyere nivåer av LDL kolesterol, er det ikke dermed at tynne mennesker ikke kan ha høye nivåer. I noen tilfeller er høye nivåer av dårlig kolesterol genetisk bestemt. Familiehistorie med høyt kolesterol er årsaken til større årvåkenhet i noen.

Selv om høye kolesterolverdier forekommer oftere hos menn, kvinner fortsatt trenger å ha sine nivåer sjekket. Mens pre-menopausale kvinner har en tendens til å ha lavere nivåer fordi østrogenblokker noen kolesterolproduksjonen, postmenopausale kvinner ikke har dette ivareta. Som en kvinne nærmer overgangsalder, anbefaler AHA sjekke kolesterolnivået. AHA ikke argumentere ved hjelp av hormonbehandling for å senke kolesterolet, som bruk av østrogen har nylig vist seg å øke risikoen for slag og visse kreftformer.

Et høyt LDL-nivå er et spørsmål om bekymring, men heldigvis kan det ofte være medisinsk adressert. Arbeider tett med en lege for å skape et bedre kosthold og en god øvelse, og for å avgjøre om kolesterolreduserende medikamenter skal brukes, er en utmerket måte å forebygge de helsemessige forhold knyttet til dårlige kolesterolet.

  • Økende HDL-nivåer kan bidra til å redusere LDL nivåer.
  • Høye nivåer av LDL kolesterol kan føre til hjerteinfarkt.
  • Buffémåltider kan inneholde mange matvarer som er høy i LDL kolesterol.
  • Høyt kolesterol øker risikoen for plutselig slag.
  • Postmenopausale kvinner kan ha senket LDL kolesterol nivåer på grunn av mangel på østrogen.
  • Høye nivåer av LDL kolesterol øker risikoen for åreforkalkning eller arterie blokkering.
  • Folk som regelmessig konsumerer fet og stekt mat har en økt sjanse for å utvikle høyt kolesterol og blokkerte arterier.