Hva er athetosis?

Athetosis er en betegnelse som beskriver en spesiell form for bevegelse som er felles for personer med tilstander som Huntingtonâ € ™ s sykdom og andre som påvirker sentralnervesystemet. Athetotic bevegelsen er langsom og slyngete, og hovedsakelig påvirker armer, ben, hender og føtter. Personer med denne tilstanden kan også oppleve andre typer atypisk bevegelse som chorea, noe som fører til ufrivillig jerky, raske bevegelser med hender og føtter.

Athetosis er en helt ufrivillig type bevegelse. Personer med denne bevegelsen lidelse kan ikke opprettholde sine armer, ben, hender og føtter i en stabil, fortsatt posisjon. I stedet har de ufrivillig flytte sine lemmer, ofte kontinuerlig, i en serie av langsomme og vrir seg bevegelser.

Athetotic bevegelse kan forårsakes på flere måter. De vanligste årsakene er cerebral parese, encefalitt, hjernesvulster, hjerneslag, revmatisk feber, systemisk lupus erythematosus, og traumatisk hjerneskade. Kjerneicterus, en alvorlig type gulsott som forekommer sjelden hos nyfødte barn, kan føre til den type hjerneskade som kan forårsake athetotic bevegelser. I tillegg kan athetosis utvikle seg som en bivirkning av antipsykotiske medisiner, eller som et resultat av amfetamin overdose eller kullosforgiftning.

Personer med denne typen bevegelsesforstyrrelse ofte også oppleve chorea. Denne type bevegelse er rask og rykkete, og oftest innebærer ansiktsmusklene. I mindre grad lemmer kan også være involvert. Ved begge typer av bevegelse forekommer i samme person, blir bevegelsesmønsteret referert til som choreoathetose.

Det er vanlig for begge typer bevegelse for å manifestere seg som symptomer på progressive nevrologiske lidelser som Huntingtonâ € ™ s sykdom. Denne genetisk arvelig tilstand som forårsaker progressiv kognitiv svekkelse i tillegg til bevegelsesforstyrrelser. Athetotic bevegelse kan også forekomme i Parkinsonâ € ™ s sykdom.

Athetosis og chorea er både et resultat av overaktiv basalgangliene. De basale ganglia er små kompakte grupper av neuroner som er plassert på bunnen av storhjernen i hjernen. De basale ganglia er meget sterkt forbundet med motorisk funksjon og kontroll, og når disse strukturene er aktiv, en eller flere typer av ufrivillig muskelbevegelse er den mest vanlige konsekvens.

Athetosis blir vanligvis behandlet i henhold til den spesifikke sykdom som forårsaker atypisk bevegelse. Generelt er medikamenter som reduserer dopamin-aktivitet i hjernen, slik som antipsykotisk, blir brukt til å undertrykke athetotic bevegelse. Dette gjør athetotic bevegelse vanskelig å behandle, som antipsykotiske medisiner kan faktisk føre til denne type bevegelse. En pasient som blir behandlet med antipsykotika kan noen ganger prøve to eller flere forskjellige medisiner før hans eller hennes lege legger seg på en som gir mest nytte med færrest bivirkninger.

  • Cerebral parese kan forårsake athetosis.
  • Medikamenter som reduserer dopamin-aktivitet i hjernen, slik som antipsykotisk, blir brukt til å undertrykke athetotic bevegelse.
  • Barn med athetosis kan være utsatt for fall.