Hva er Nobelium?

Alfred Nobel, en svensk kjemiker som levde 1833-1896, er kjent for å oppdage dynamitt og for bruk av sin formue til å innføre den prestisjetunge gruppen av utmerkelser kjent som Nobelprisene. Det er mindre kjent at den syntetiske element med atomnummer 102, nobelium, ble oppkalt etter ham. Nobelium ble oppdaget i 1957, den nest siste av de transuranic actinoids å bli oppdaget.

Oppdagelsen av nobelium har en interessant historie. Oppdagelsen ble kunngjort i 1957 av fysikere ved Nobelinstituttet i Sverige. Funnet ble gjort som følge av bombardere curium med karbon kjerner, og bekreftet på flere andre laboratorier, med navnet nobelium foreslått. Men da funnene ble trukket tilbake. I 1958, et team ved University of California i Berkeley, prøvde igjen, denne gangen ved hjelp av karbon ioner, og selv i stand til å bekrefte de tidligere rapportene, var de i stand til, til slutt, produsere en isotop av 102.

Teamet av Albert Ghiorso, Glenn T. Seaborg, Torbjørn Sikkeland, og John R. Walton - gitt valget av navn - antydet at den opprinnelige betegnelsen på nobelium og No stativ, og slik ble det. Men nyere undersøkelser i 1992 har vist at mens Berkeley-teamet kan ha oppdaget element 102, de første og avgjørende deteksjons datoer fra Dubna i 1966, og den IUPAC (IUPAC) anerkjenner forskere fra Dubna som oppdagerne.

De Dubna forskere foreslo navnet Joliotium med symbolet Jo i anerkjennelse av Frédéric Joliot-Curie, men dette navnet ble ikke brukt. For en kort tid, ble navnet Flerovium med atomsymbol Fl anvendes ved IUPAC forslag for å referere til elementet. Men dette har blitt erstattet av IUPAC anerkjennelse at navnet nobelium, etter å ha vært brukt i 30 år, ble spredt over hele litteratur og bør holdes, både av den grunn og for å hedre Alfred Nobel.

Nobelium har blitt syntetisert fra nedbrytning av elementer som er tyngre, inkludert hassium, Lawrencium, rutherfordium, og seaborgium. Men tilstrekkelige mengder nobelium eksisterer for å enten lage en strålingsfare - som det ville gjort i tilstrekkelige mengder - eller for å beskrive slike aspekter av det som sitt utseende.

Sytten isotoper er blitt beskrevet, med den mest stabile - Nobelium-259 - som har en halveringstid på 58 minutter. Det er forventet at andre isotoper kan ha lengre halveringstider. Kontroversene rundt sin opprinnelige funn har utvidet til oppdagelsen av sine isotoper. 2003 krav fra forskere ved Flerov Laboratory of Nuclear Reaksjonene (FLNR) å ha funnet den letteste isotopen så langt kjent ble trukket tilbake, da de antydningene om Nobelium-249 ble funnet å ha blitt forårsaket av Nobelium-250.

  • Nobelinstituttet er i Sverige.
  • En av medaljene tildelt nobelprisvinnere. Her finner du et bilde av Alfred Nobel, etter hvem nobelium er oppkalt etter.