Hva er en kort lutealfase?

Menstruasjonssyklusen er delt opp i flere faser, og det er uenighet om nøyaktig hvor mange av disse fasene eksistere. Hva er viktigst er at syklusen begynner med menstruasjon og flytter inn til eggløsning eller Eggløsning fase. Dette etterfølges av lutealfasen, som begynner umiddelbart etter eggløsning, og er en oppbygging av Slimhinnen. Denne fôr, som blir produsert månedlig, er hva støtter implantasjon av et foster, og et sunt fôr som holder seg på plass er nødvendig for både implantasjon og næring av en graviditet. Når kvinner har en kort lutealfase eller lutealfasen dysfunksjon, kan problemer med fruktbarheten definitivt føre.

Typisk er lutealfasen ca 14 dager lange, men noen kvinner rutinemessig har en kort luteal fase som varer kortere tid. Når denne fasen er på 10 dager eller under, er infertilitet et problem. Vanligvis den eneste måten kvinner finner ut om lengden på en lutealfase på egen hånd, er ved hjelp av ting som eggløsning skjermer som kan hjelpe dem å avgjøre hvor lang tid i mellom eggløsning og menstruasjon. Gjerne, hvis en kvinne har prøvd å bli gravid for en stund og har vært mislykket, kan kort lutealfase være en grunn. På samme måte kan ekstremt korte menstruasjonssykluser være en indikasjon på luteal fase dysfunksjon, men dette er ikke alltid tilfelle. En mer nøyaktig måling av lutealfasen kan utføres med en livmor biopsi, som er poliklinisk og generelt gjort i et legekontor.

Det kan være flere grunner til at man kan ha en kort lutealfasen. Noen ganger forhold som lav skjoldbrusk hormon eller tilstedeværelse av for mye prolaktin (hyperprolaktinemi) kan resultere i å endre tiden mellom eggløsning og menstruasjon. Redusert follikkel stimulerende hormon (FSH) kan ha en effekt på lutealfasen også, og forkorte dens lengde. Tilstedeværelse av livmor myomas (fibroid svulster) kan også skape problemer med faser av menstruasjon.

Gitt de flere årsaker til korte lutealfasen, kan behandlingen for tilstanden være ekstremt variert. I mange tilfeller kan det ikke være nødvendig å behandle en kort fase med mindre en kvinne som forsøker å bli gravid. Likevel forhold som lav skjoldbrusk hormon eller høy prolaktin definitivt må tas opp. Disse vil ikke bare påvirke menstruasjonssyklusen og kan skape problemer med mange kroppens systemer. Redusert FSH er ganske vanlig som kvinner alder, og igjen, trenger bare å bli behandlet hvis graviditet er et mål.

Felles midler for behandling av kort lutealfase inkluderer først å ta seg av eventuelle underliggende forholdene. Skulle disse behandlingene ikke være tilstrekkelig, kan medisiner som progesteron eller clomiphene citrate (Clomid) bidra til å forlenge lutealfasen. Biopsi av livmor om åtte til ti uker etter at behandlingen er igangsatt, kan bidra til å bekrefte om lutealfasen dysfunksjon er korrigert.

  • Medisiner som progesteron kan bidra til å forlenge en lutealfase.
  • Lutealfasen skjer i løpet av dager mellom eggløsning og utbruddet av den neste menstruasjonssyklus.
  • Eggløsning skjermer kan hjelpe måle en kvinnes lutealfasen.
  • Menstruasjonssyklusen er delt opp i flere faser.
  • Menstruasjonssyklusen starter med den første dagen i menstruasjonen.
  • De fleste jenter begynner å menstruere i alderen 10 og 15 år gamle.