Hva er Lewisia frøblad?

Kjent som klippen piker eller Siskiyou lewisia, er Lewisia cotyledon en art av blomstrende plante som tilhører Purslane familien. Selv innfødt til den vestlige delen av Nord-Amerika, er disse eviggrønne stauder ofte dyrket av gartnere for sine vakre blomster, som kan blomstre i en rekke farger. Selv om de kan være vanskelig å komme i gang, en gang etablerte Lewisia cotyledon anses å være lite vedlikehold.

Lewisia cotyledon kan bli funnet voksende i områder av Nord-California, sørlige Oregon, og sørvestlige Canada. De er ofte funnet dekorere klipper og fjellsider. Som de fleste arter av Lewisias, synes de å foretrekke steinete bakken og sprekker. Det antas at grunnen til at det vokser fra sprekker er å holde sin tykke røtter kjølig mens blader og blomster er utsatt for den varme solen.

Bladene av Lewisia frøblad er generelt oval eller klubb formet og spredt på bakken i rosetter. De er tykke og ofte beskrevet som kjøttfulle, og de er en mørk, glanset grønt. Mens det er klassifisert som en eviggrønn plante, i perioder med ekstrem kulde eller varme, vil disse plantene ofte vise løvfellende tendenser, slippe sine blader til været blir bedre.

I løpet av våren, stammer lange slanke vil skyte opp fra de grønne rosetter, og bringer høyden på dette anlegget til omtrent en fot (30,5 centimeter). Prangende blomster omtrent en tomme (2,5 cm) over vil da blomstre til sensommeren til tidlig høst. Planter som er funnet forvillet har ofte rød eller rosa striper på kronbladene, og hybrider av denne varianten har blitt opprettet med et imponerende utvalg av forskjellige fargede blomster. Disse blomstene kan være en rekke farger, men de er generelt hvit, krem, rosa eller gul. Blomster av Lewisia frøblad er generelt ganske langvarig, og visse varianter av hybrider har vært kjent for å blomstre opp til fire ganger hver sesong, hvis godt tatt vare på.

Mange gartnere plante disse blomstene i fjellvegger og hager. Lewisia coytledon foretrekker semi-tørr jord, og når det begynner å vokse godt det bare må vannes innimellom. Over vanning disse plantene kan forårsake problemer, for eksempel rot råtne. Dette anlegget er heller ikke veldig kresen når det gjelder lette krav, og det kan dyrkes i sin helhet til delvis solen. I løpet av de varme sommermånedene, men det krever skyggelegging fra den varme ettermiddagssolen.