Hva er musikk piratkopiering?

Musikk piratkopiering innebærer vanligvis et tyveri av intellektuell eiendom i form av ulovlig distribusjon eller skaffe musikk. I det siste, var musikk piratkopiering begrenset til distribusjon av ulovlig kopierte fysiske medier, for eksempel kassetter. På et tidspunkt var det bekymringer i musikkbransjen at muligheten til enkelt å kopiere kompakte kassetter hjemme ville skade album salg. Lignende bekymringer ble reist mye senere når fremskritt innen datateknologi tillot folk å kode sine album til digitale filer. Fast bredbånd Internett gjør at disse filene skal deles via ulovlige nettsider og programvare, som fører til helt nye arenaer for musikk piratkopiering.

Argumentet om at deling av musikk kan føre til at folk oppdager nye band og til slutt kjøpe flere album ble gjort i forhold til kompakt kassett dubbing for å motvirke platebransjen frykt. Lignende argumenter har blitt gjort i forhold til dagens metoder for piratkopiering, herunder ulovlig nedlasting av musikk. Noen plateselskaper og band har reagert ved å gjøre visse sanger eller album fritt tilgjengelige, mens andre har fulgt rettslige skritt. En rekke høyt profilerte medierettslige saker har engasjert folk anklaget for å laste opp eller laster ned musikk ulovlig.

I tillegg til forbrukerne at ulovlig dele digital musikk, har visse virksomheter engasjert i musikk piratkopiering ved å selge sanger og album uten rettigheter til å gjøre det. Disse virksomhetene noen ganger opererer i en juridisk gråsone, som de er basert i land som kanskje ikke kjenner internasjonal lov om opphavsrett eller lovene i ulike andre nasjoner. Forbrukerne kan være å delta i musikk piratkopiering hvis de kjøper sanger fra en slik virksomhet, avhengig av jurisdiksjon de bor i.

En rekke juridiske metoder for å kjøpe digital musikk eksisterer, selv om bransje bekymringer angående piratkopiering har ført til en rekke Digital Rights Management (DRM) beskyttelse. DRM gir restriksjoner for å bli plassert på musikkfiler, som for eksempel å begrense antall datamaskiner en musikkfil kan spilles på. Enkelte digitale musikkbutikker selger filer uten kopibeskyttelse i det hele tatt, mens andre tilbyr DRM-frie filer på en premium pris i forhold til filer som inneholder DRM.

Økninger i Internet båndbredde har gjort andre typer medier piratkopiering mulig også. Ulovlig nedlasting hele filmer og TV-programmer kan være like enkelt som å skaffe musikk, avhengig av hastigheten på tilgjengelig Internett-tilkobling. Juridiske metoder finnes for å få mye av dette innholdet gjennom både abonnement og reklame støttet tjenester, selv om seerne i enkelte land kan finne seg ikke i stand til å lovlig bruke mange regionlåst nettsteder.

  • Noen mennesker har blitt brakt til retten for å laste opp eller laster ned musikk ulovlig.
  • Lage uautoriserte kopier av musikk for venner er en form for opphavsrett piratkopiering.
  • Musikk kan ulovlig kopiert på kassetter med stor letthet.
  • Lastet ned musikk og brenne den på en CD er en form for piratkopiering.