Hva er en Aferese kateter?

En aferese kateter gir tilgang til en stor blodåre for inngrep der blod er hentet og bearbeidet for å fjerne enkelte produkter mens retur resten til kroppen. Folk kan gjennomgå aferese slik at de kan donere plasma og andre blodprodukter, eller som del av medisinsk behandling. Flere kateter alternativer er tilgjengelige, avhengig av omstendighetene, og kan installeres av en sykepleier, lege, eller tekniker. Riktig plassering er viktig for å redusere risikoen for skader.

For aferese donasjon og andre engangs prosedyrer, er en nål vanligvis brukt i stedet for et kateter. Pasienter som vil trenge flere prosedyrer, som samlinger av stamceller for transplantasjon eller fjerning av blodprodukter som del av pågående behandling, trenger en permanent aferese kateter. Anordningen er satt på plass med hjelp av anestesi for å holde pasienten komfortabelt, og må opprettholdes nøye for å forhindre infeksjon.

Kateteret består av et rør som er satt inn under huden for å få tilgang til den ønskede blodkaret, og dekket med ett eller flere aksesspunkter som er kjent som lumen. Tre lumen er vanlig å gi poeng for å samle blod, returnere den, og injisere medikamenter. De trenger å være regelmessig spyles for å forebygge blodpropp og holde innsiden av aferesesenteret kateter ren. I tillegg hettene krever periodisk endring, som gjør bandasjen plassert over kateteret for å beskytte pasienten.

Mens iført en apheresis kateter, kan pasienter engasjere seg i de fleste vanlige aktiviteter. De kan oppleve noen smerte og sårhet på de første dagene som kan vanligvis styres med over disk smertestillende medikamenter. Fysisk aktivitet som løping, gjør yoga, eller sykle er tillatt mens iført enheten så lenge det ISNA € ™ t kontra av andre grunner. Neddykking i bassenger og boblebad kan skape risiko for infeksjon og er ikke anbefalt. Etter å ha fått svett eller dusjing, er det lurt å rengjøre aferese kateter.

Infeksjon er en potensiell risiko for en aferese kateter og det er viktig å begrense risiko samt overvåking enheten til enhver tid. Pasienter som legger merke varme, hevelse og ømhet bør rapportere disse symptomene. Likeledes, hvis de har problemer med å rødme kateteret med den anbefalte løsningen, da dette kan tyde på at det er en blokk forårsaket av en blodpropp eller annen hindring. Skarp smerte og irritasjon kan være tegn på at enheten har migrert. En medisinsk vurdering kan avgjøre om det er et problem, og kan gi informasjon om hvordan man kan nærme seg spørsmålet.

  • Etter å ha fått svett eller dusjing, er det lurt å rengjøre aferese kateter.
  • En person kan gjennomgå aferese derved å donere plasma.