Hva er bærekraftig arkitektur?

Bærekraftig arkitektur er arkitektur som er utformet på en miljøvennlig måte. Målet om bærekraftig eller "grønn" arkitektur er å skape strukturer som er vakre og funksjonelle, men som også bidrar til en bærekraftig livsstil og kultur. Interessen for bærekraftig arkitektur vokste radikalt i tidlig 21-tallet som svar på økende bekymring for miljøet, men faktum er at folk har vært å bygge en bærekraftig måte i tusenvis av år, fordi bærekraftige prosjekter er ofte praktisk i naturen.

En virkelig bærekraftig bygging vil ha et design som løser en rekke problemer, inkludert oppvarming og kjøling, vannbruk, miljøkvalitet, og energiforbruket. Arkitekter kan håndtere miljømessige aspekter ved bygningskonstruksjon på en rekke måter, som alle er utformet for å øke effektiviteten uten å være tungvint eller forstyrrer funksjonen av bygningen.

Mye av bærekraftig arkitektur fokuserer på å bygge en intelligent måte. For eksempel kan en bygning være orientert mot sør i den nordlige halvkule, slik at bygningen vil bli varmet gjennom dagen av solen, og en bygning kan være isolert med ekstra forsiktighet for å minimere varmetapet. VVS-systemer kan være utformet for å utnytte mindre vann mens de fortsatt fungerer normalt, og bygningen kan omfatte smart belysning som slår seg av når folk ikke rundt for å spare energi.

Installere grønne tak eller levende vegger er et annet eksempel på bærekraftig arkitektur. Disse prosjektene øke oppvarming og kjøling effektivitet, bidra skrubbe luften, og ser estetisk interessant, noe som gjør dem gunstig fra mange synsvinkler. Andre bærekraftige arkitektur trender inkluderer bruk av geotermisk energi til oppvarming, gjenvunnet vann for flushing toaletter og andre innovative teknikker som er utviklet for å redusere de miljømessige fotavtrykk av en bygning.

Mange arkitekter bygge bærekraftig for å vise folk at det er mulig, og for å illustrere det faktum at det å være miljøvennlig ikke trenger å lage en bygning stygg. Faktisk er mange av tiltakene som øker effektiviteten kan gjøre en bygning mer interessant og vakker å se på, og de kan også forbedre livskvaliteten for brukerne av bygningen. En gårdsplass med planter, for eksempel, kan være en god bærekraft flytte, og det skaper også en hyggelig utendørs plass for folk å bruke.

Alt fra et privat hjem til en ruvende kontorbygg kan konstrueres med bærekraftige idealer i tankene. Bærekraftige arkitekturprinsipper kan også brukes til ettermontering og ombygging av eksisterende strukturer, fordi konvertering er mer miljøvennlig enn riving og gjenoppbygging i de fleste tilfeller. Mange regjeringer gi insentiver for folk som tar bærekraft i byggeprosjekter, noe som har bidratt til fremveksten av bærekraftig arkitektur over hele verden.

  • En arkitekt kan spesialisere seg i "bærekraftig arkitektur" for å designe bygninger eller planlegger å renovere dem på en måte som bevarer materialer og sparer energi.
  • "Grønne" arkitekter integrere bærekraftig design gjennom sine planer for en bygning.