Hva er de forskjellige typene av koagulasjonsforstyrrelser?

Begrepet "koagulasjonsforstyrrelser" refererer til syndromer eller forhold som hindrer blodet fra clotting skikkelig; slike lidelser kan føre til at kroppen til å produsere for mange klumper, eller kan forhindre blodpropp etter en skade. Det er mange forskjellige koagulasjonsforstyrrelser. Fire vanlige koagulasjonsforstyrrelser er Von Willebrands sykdom, hypoprotrombinemi, hyperhomocysteinemi og antifosfolipid syndrom. Disse sykdommene fører til en rekke forskjellige medisinske problemer, men kan være håndterbare kroniske tilstander.

Von Willebrands sykdom er en arvelig sykdom som fører til at pasienten blø lengre og mer overdrevet enn nødvendig. Deres blod mangler en koagulasjonsfaktor kalt Von Willebrand faktor, og uten denne faktoren tar blodet lenger å koagulere og stoppe blødninger. Von Willebrands sykdom kan føre til hyppige neseblødning, blod i urin eller avføring, blødninger i tannkjøttet, blødning fra barbering og lett blåmerker. Kvinner kan også lider av store klumper i menstruasjonen og kraftig blødning. Denne lidelsen kan føre til komplikasjoner som anemi, hevelse, smerte og død.

Hypoprotrombinemi (også kjent som faktor II lidelse) er forårsaket når en pasient er født med for lite av en koagulasjonsfaktor kalt protrombin i blodet. Uten protrombin, det er en høy risiko for overdreven blødning. Lav protrombin er vanligvis forårsaket av lave spor av vitamin K i kroppen, noe som bidrar til spaken cellene syntetisere protrombin.

En annen koagulasjonsforstyrrelser er hyperhomocysteinemi, som er genetisk. Pasienter som vanligvis har høye nivåer av homocystein, en aminosyre. De som lider av hyperhomocysteinemi har en høy risiko for blodpropp som kan være forårsaket av mangel på vitamin B12, folat, vitamin B6, og cystationin beta-syntase. Noen av symptomene er bentap, trombose, og blodkar unormalt. Risiko forbundet med hyperhomocysteinemi er skjelett- og øyeproblemer eller til og med psykisk utviklingshemning, men sykdommen kan behandles med vitamintilskudd.

Antifosfolipid syndrom (også kjent som APS eller Hughes syndrom) er en sjelden, arvelig lidelse som fører til store klumper å danne i armer og ben. Dette kan føre til dyp venetrombose (DVT), som kan være livstruende. Propper kan dannes i de indre organer også. Symptomer på denne lidelsen er blodpropp i bena, propper som reiser til lungene, slag og flere spontanaborter eller dødfødsler.

Behandlinger for hvilke typer koagulasjonsforstyrrelser variere basert på fysiologiske forhold som bidrar til deres utvikling. Noen lidelser kan styres med regelmessig bruk av kosttilskudd eller medisiner utviklet for å støtte kroppens optimalisering av eksisterende clotting agenter. Andre, inkludert de som er forårsaket av fravær av koagulasjonsfaktorer i blodet, er best forvaltede med rutinemessige blod eller plasmatransfusjoner, som lar de transplanterte koagulasjonsfaktorer å fylle ut for kroppens mangler.

  • Blodpropp kan ikke danne ordentlig hos pasienter med koagulasjonsforstyrrelser.
  • Behandlinger for koagulasjonsforstyrrelser varierer, men noen blir forvaltet med rutinemessige blodoverføringer.
  • En tom og en full halvliter store blodposen.