Hva er respirasjonssvikt?

Respirasjonssvikt er en generell medisinsk begrep som brukes til å kategorisere noen sykdom der lungene er i stand til å fungere skikkelig. Oksygenopptak og fjerning av karbondioksid, som er normale lungefunksjoner, kan hemmes eller bremset, noe som resulterer i tretthet, pustevansker, eller til og med alvorlige helseproblemer som hjerteinfarkt. Mange typer av respiratorisk insuffisiens, for eksempel astma og allergier, er ganske vanlig. Det kan bli diagnostisert hjemme, ved å ta vitals som blodtrykk, eller det kan bli diagnostisert av kardiologer og andre medisinske fagfolk. Det anbefales at de som er i risiko for å utvikle noen typer respirasjonssvikt opprettholde sunne matvaner, trener regelmessig, og unngå røyking, selv om noen plager kan være arvelig.

Noen av de vanligste typene av respirasjonssvikt inkluderer astma, allergier, emfysem, bronkitt og bihulebetennelse. Lungekreft er en annen type, som kan forebygges ved å unngå å røyke. Søvnapné kan forebygges ved å opprettholde riktig vekt og trene regelmessig. Praktiserer en sunn diett er spesielt viktig, uavhengig av individuell metabolisme. Kolesterol-rike matvarer kan være skadelig for hjertet helse, selv i de som er ellers frisk, trener regelmessig, eller har en tynn kroppstype.

Det er flere mulige årsaker for andre enn røyking og fedme luftveisproblemer. Allergi og astma, for eksempel, kan være arvelig. Andre årsaker kan være sjeldne tilstander som muskel og skjelett unormalt.

Symptomer for respirasjonssvikt kan være mild eller alvorlig. Irritabilitet og forvirring er vanlig. Trøtthet er også vanlig, spesielt etter jevnt lys trener. Tung eller vanskelig å puste er en av de mest åpenbare tegn, og noen alvorlige risikoer inkluderer hjerteinfarkt og hjerneslag. Høyt blodtrykk er en viktig indikator på dårlig lungehelse.

Diagnose kan praktiseres hjemme ved hjelp av en blodtrykksmåler. For en mer pålitelig diagnose, anbefales det å søke hjelp fra en profesjonell. Kardiologer, lungespesialister og lipidology klinikere kan være i stand til å diagnostisere om en pasient lider av respirasjonssvikt og hvilken type de lider av. Dette kan hjelpe en pasient unngå feildiagnostisering av en annen alvorlig sykdom med lignende symptomer, som høyt blodtrykk, diabetes, eller til og med depresjon.

Fedme er en av de vanligste risikofaktorer for utvikling av respirasjonssvikt. Ekstra kroppsvekt setter en stor mengde press på indre organer, inkludert lungene. Vanlige luftveisplager som følge av fedme omfatter søvnapné og fedme-hypoventilasjonssyndrom.

Av og til opptrer disse to betingelser sammen, noe som resulterer i en mer alvorlig helsetruende situasjon. Gastric bypass kirurgi er ofte anbefalt for pasienter som ikke klarer å riktig administrere vekt for å unngå disse pusteproblemer og andre helseproblemer.

  • Enkelte typer av respirasjonssvikt kreve ekstra oksygen.
  • Røyking er en av de viktigste årsakene til luftveislidelser.
  • En CPAP maske kan hjelpe pasienter som lider av søvnapné.
  • En pose ventil masken kan brukes til å hjelpe en person som ikke lenger tilstrekkelig puste på egen hånd.
  • En inhlaer kan være foreskrevet for å behandle noen former for respirasjonssvikt.
  • Respirasjonssvikt er noen ganger feildiagnostisert for depresjon.
  • Åndedretts og abdominal organer.